top of page
aklımı kurcalıyor...
...ruhuma dokunuyor
 
PASAJ Karaköy
2019 - 2021 (COVID 19 nedeniyle uzatıldı)

PASAJ yerel ve uluslararası sanatçıların sergilerine, müdahalelerine, atölyelerine, konuÅŸmalarına, performanslarına ev sahipliÄŸi yapar. Tecrübe ve beceri deÄŸiÅŸimini kolaylaÅŸtırmanın yollarını arar ve sanatçıların farklı topluluklarla karşılaÅŸabileceÄŸi bir ortam oluÅŸturmaya çalışır. Bir yerin yerel bilgisine, tarihine ve hafızasına saygı duyar. 

 

Pasaj 2010’dan bu zamana kadar 5 defa yer deÄŸiÅŸtirdi ve her seferinde bulunduÄŸu mahallenin yereliyle baÄŸ kurarak yeniden ÅŸekillendi. Åžimdi Karaköy'de bulunan PASAJ, “Aklımı kurcalıyor, ruhuma dokunuyor” adı altındaki proje dizisi ve bunlara baÄŸlantılı buluÅŸmalar ÅŸeklinde planladı. Roberto Cimetta'nın Tamteen fonuyla 2019 yılında desteklenen PASAJ “sanatsal ifade özgürlüğü” ve “mekanın belleÄŸi”ne eÄŸilmeyi amaçlıyor. Daha önceki senelerde olduÄŸu gibi yine katılımcı ve sosyal odaklı çalışmak isteyen sanatçıları destekliyor.

 

Bugün ifade özgürlüÄŸünün bastırılmasında genel bir artışa tanık oluyoruz. PASAJ, 2016 yılında 4. Ä°stanbul Çocuk ve Gençlik Bienali'ndeki küratörlük çalışması sırasında doÄŸrudan sert bir sansürle karşı karşıya kaldı. Bu birebir deneyim bizi Türkiye'de sansüre karşı sanatçı dayanışma toplantılarına düzenli olarak katılmaya ve Türkiye'deki mekanizmaların sonuçlarını daha derinlemesine incelemeye itti. Günümüzün zorlu koÅŸullarında sanatçılara ve üretimlerine ne oluyor? Bu ifade özgürlüÄŸünün çöküÅŸünde, üretmek için hangi araçları kullanıyorlar? Bugün sanatçı olmanın koÅŸulları nelerdir? Bu program ile düÅŸünce ve eleÅŸtirinin sınırsız aktarımını arıyoruz.

​

Bu baÄŸlamda PASAJ, bu konuda geliÅŸen olaylara programında yer vererek bellek kavramını keÅŸfetmeye devam ediyor. Özellikle Ä°stanbul ve günümüz Türkiye'sindeki olayların / yerlerin hızla deÄŸiÅŸen hafızası yoluyla, hafızanın deÄŸerini; hızlıca soylulaÅŸtırılmış mahalleler, eriÅŸilemeyen kamusal alanlar, kaldırılmış / yerlerinden edilmiÅŸ anıtlar, heykeller, çeÅŸmelerin varlığını göz ardı etmeden arıyor. Katılımcı bellek uygulamalarını, unutulmuÅŸ ya da bilinmeyen geçmiÅŸin sosyal temsillerini, çevrede yaÅŸayanları deneyimlerini paylaÅŸmaya, tartışmaya, toplamaya ve öÄŸrenmeye davet eden sosyal sanat projeleriyle hatırlayabileceÄŸimize inanıyoruz.

​

“Aklımı kurcalıyor, ruhuma dokunuyor” projesinin bir sonucu olarak, tek başına mücadele etmenin zorluklarından uzaklaşıp, ortak, benzerlikler, farkındalık ve hatıralarla birleÅŸmeyi bekliyoruz.

program Ocak 2019 - Haziran 2021

bottom of page