Halep
2011 -
2013
ZULEYHA ALTINTAS DEMET TASPINAR DENIZ BESER NICOLE RIEFOLO ARTTRANSPONDER BERLINERPOOL HURI KIRIS DENIZHAN OZER DORIS KOCH MANUELA MACCO SYLVIO PALLADINO ECE BUDAK BANU TAYLAN STEFAN ENDEWART RUSSEL ZEHNDER SECIL YAYLALI ISA ANDREU ARZU ARDA KOSAR NANCY POP MALIN LENNSTROM NURGUN OZMELEK KOTTI SHOP ARTPROJECTBROCKMANN ELMAS DENIZ OZGUR DEMIRCI NICOLE DALDANISE TURKAN AKKULAK KOC BANU TAYLAN COCKAIGNE RUM46 YAVUZ KILICER ELIZABETH ARO AMINA ZOUBIR DIDEM DURUKAN JOMA CIGDEM MENTESOGLU DEMET YALCINKAYA KAREN BARTRAM BERND RIEHM BARIS MENGUTAY GONUL NUHOGLU ORTA FORMAT VALENTINA KARGA ANGELO MOLINARI FERNANDO GARBELOTTO GIORGIO CAIONE JULIA IRENE SMITH JOHANNES WILLI BENI BISCHOF EVELINE WUTRICH DOMINIK CAROLYN RIDDELL OLIVIA VALENTINE ASLIEMK ERIM BIKKUL ANJA UHLIG
atölye
21-25 Mart 2023
KESİŞEN DİYALOGLAR
Atölye ve Sergi Kurgusu
Arzu Arbak
Sanatçılar
Aliye Altunbilek
Ayşecan Kurtay
Sibel Kaçamak
Suzan Bayazıt
İpek Yeğinsü
“Metne yaklaşan ‘ben’in kendisi, diğer metinlerden; sınırsız, daha doğrusu kaynağını yitirdiğimiz şifrelerden oluşmuş bir çoğulluktur.” Barthes (De Mallac:98)
(‘Metin’ yazılan yere ‘fotoğraf’ sözcüğünü koyarak okuyunuz)
Albümdeki bir aile fotoğrafı, bir başka bakışla yeniden değerlendiriliyor. Yanına eklenen diğer bir fotoğraf, artık aile fotoğrafına bir başka gözle bakmamızı öneriyor. Ya da bir sanatçı için aile yadigarı saç, bir diğer sanatçının elinde politik bir söyleme dönüşebiliyor. Kesişen Diyaloglar çalışmasında sanatçılar fotoğraflarla bir oyun oynuyorlar. Farklı farklı amaçlar için çekilmiş fotoğraflara tekrar tekrar bakıyor, diğer sanatçıdan ödünç alıyor, kesiyor, bozuyor, tekrar yapıyor, verili anlamları yerinden ediyor ve yeni bir “şifre” oluşturuyorlar. Herhangi bir son anlama ulaşma çabasından bağımsız fotoğrafa bakma deneyimini çoğaltıyorlar. Sanatçı için sarsıcı bir deneyim olan bu mal etme / temellük hali farklı sorgulamaların kapısını aralarken yapılan çalışmalar da izleyicisine, fotoğrafa farklı bir biçimde bakma önerisi getiriyor. Sergi süresince ziyaretçiler “Kesişen Diyaloglar” ı deneyimleyecek, kendi kurgularını yaratabilecekler.




ARAŞTIRMA
2021 - 2024
Geleceğin Arzuları Var
PASAJ Türkiye ve yakın coğrafya ülkelerden katılımcılarla birlikte geliştireceği Geleceğin Arzuları var isimli araştırma projesinde kolektif çalışmanın doğasını pratikten inceliyor. Kolektifliğin tek bir şekli olmamasından yola çıkarak, farklı grupların motivasyonlarını, çalışma metodlarını, kolektif olmanın bugünkü doğası ve koşullarını araştırmayı hedefliyor.
Türkiye’den ve yakın coğrafyadan kolektifler projeye davet edilerek; sosyal, ekonomik ve politik tansiyonları birbirine benzeyen, uyguladıkları metod ve eriştikleri çözümleri karşılıklı deneyebilir, kendi koşullarıyla yeniden uyarlayabilir yapılar bir araya getirilmek isteniyor. Şimdiye kadar belirlenmiş kolektifler arasında İstanbul, İzmir, Çanakkale, Mardin, Atina, Plovdiv, Sohum, Tahran ve Kazablanka’dan katılımcıları olan Geleceğin Arzuları Var birlikteliğin cesaret verici, besleyici gücüne önem veriyor, değişik yapılarda işleyen kolektifleri davet ederek, onları yakından tanımayı amaçlıyor.