top of page

Nimet 

 

Kıymet Daştan


Sergi Tarihi :14 Nisan – 30 Nisan 2021


PASAJ Mumhane Caddesi, Nimet Han

No:45 Oda:29 Kat:2, Karaköy, Ä°stanbul

​

Ziyaret gün ve saatleri:
PerÅŸembe - Cuma 
13.00 - 17.00

 

​

Alet .png

Kıymet DaÅŸtan’ın merkezine temel besin kaynağı ekmeÄŸi koyan sergisi Nimet 14 - 30 Nisan 2021 tarihleri arasında PASAJ Karaköy'de seyirciyle buluÅŸuyor. Ä°smini PASAJ’ın konumlandığı Nimet isimli handan alan sergi; video yerleÅŸtirme, heykel, çizim ve objelerden oluÅŸuyor.

 

Kıymet DaÅŸtan’ın yıllar önce Türk ekmeÄŸi etrafında ÅŸekillendirdiÄŸi ve onun standart formuyla çaÄŸrıştırdıklarını fiziksel formlara dönüştürmeye baÅŸladığı çalışmaları, han ve çevresinin hafızası ile bütünleÅŸerek hayat buluyor. Sanatçı, süreci çalışmasının önemli bir parçası olarak tanımlıyor. Sergideki iÅŸleriyle, geçmiÅŸten bugüne hatıralar yolu ile hafızaya, malzemenin ruhuna, insan elinin ettiÄŸine dikkat çeken DaÅŸtan, çetrefilli yolculukları ÅŸiirsel bir anlatım ile yaratıcı sürecinin merkezine yerleÅŸtiriyor.

 

Sanatçı, hayatında hatırladığı ilk kesikten yola çıkarak hazırladığı sergide, gündelik hayata iÅŸlemiÅŸ deÄŸer meselesi ve ikiyüzlülük üzerine düşündürüyor. Maruz kaldığımız olaylara ÅŸahitliÄŸimize, olaylar karşısında kendimizi nasıl konumlandırdığımıza iÅŸaret ederken kesiÄŸin açtığı yaraya bakmayı öneriyor. Çalışmalarını yerleÅŸtirme biçimi ile konumun nesneye verdiÄŸi anlama odaklanıyor.

 

Riya adlı 3 kanallı performans videosunda DaÅŸtan bir ekmeÄŸi eline alıp, yere atıyor. Sonra 3 defa öpüp başına koyuyor ve bu eylemi durmadan tekrar ediyor. Bedeni proporsiyonlarına göre bölüp göz hizasında ekranlara yerleÅŸtiren sanatçı, böylece aÅŸamaları birbirinden ayırmanın algıyı nasıl deÄŸiÅŸtirdiÄŸine dikkat çekiyor. Alet adlı heykel çalışmasında fırıncıların ekmeÄŸe, bozulmadan kabarabilmesi için attığı amorf kesiÄŸin bronz dökümünü elin tutabileceÄŸi konumda yerleÅŸtiriyor.

​

Yere Düşen Para çalışmasında müdahale ettiÄŸi eski 10 kuruÅŸ üzerindeki ekmeÄŸin hammaddesi buÄŸday baÅŸağını öne çıkarırken, Vatan çalışmasında toprak ile güçlü sembolik ve baÄŸlamsal ortaklıklar kuruyor.

 

Ayrıca pandemi sürecinde ekmekle kurulan bağı yeniden ele alarak, sanatçı yerleÅŸtirmesine Altı Sıfır adlı yeni çalışmasını ekliyor. Türk parasının deÄŸerinin iyice düştüğü bu dönemde, 2005 yılında paranın üzerinden atılan sıfırların yeni banknot tasarımlarında ne ile doldurulduÄŸuna bakarak gözümüzden kaçan bir detaya dikkat çekiyor.

Bu sergi Sürdürülebilirlik Fonu kapsamında SAHA tarafından desteklenmiştir.

Kurulum desteÄŸi için Fiksatif, malzeme desteÄŸi için Ä°KSV'ye teÅŸekkür ederiz.

​

Sanatçı Hakkında: Yapıtlarında günlük yaÅŸamın gözden kaçabilen simgeleri arasında bireyin ve toplumun parçalanmış belleÄŸine dair duyumsal ÅŸekiller arayan Kıymet DaÅŸtan, (2008) yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. (2014) yılında Milan Domus Academy’den Tasarım alanında Yüksek Lisans, (2021) yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Heykel Yüksek Lisansı dereceleri aldı. (2019) yılında Beyrut’ta Ashkal Alwan Home Workspace programını tamamlayan, yapıtları Türkiye ve Avrupa’da pek çok sergide yer alan sanatçı çalışmalarını Ä°stanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir. www.kiymetdastan.com 

a11.jpg

Bu sergi Sürdürülebilirlik Fonu kapsamında SAHA tarafından desteklenmiÅŸtir.

sahaLOGO.jpg
bottom of page