
PASAJ yerel ve uluslararası sanatçıların sergilerine, müdahalelerine, atölyelerine, konuşmalarına, performanslarına ev sahipliği yapar. Tecrübe ve beceri değişimini kolaylaştırmanın yollarını arar ve sanatçıların farklı topluluklarla karşılaşabileceği bir ortam oluşturmaya çalışır. Bir yerin yerel bilgisine, tarihine ve hafızasına saygı duyar.
Pasaj 2010’dan bu zamana kadar 5 defa yer değiştirdi ve her seferinde bulunduğu mahallenin yereliyle bağ kurarak yeniden şekillendi. Şimdi Karaköy'de bulunan PASAJ, “Aklımı kurcalıyor, ruhuma dokunuyor” adı altındaki proje dizisi ve bunlara bağlantılı buluşmalar şeklinde planladı. Roberto Cimetta'nın Tamteen fonuyla 2019 yılında desteklenen PASAJ “sanatsal ifade özgürlüğü” ve “mekanın belleği”ne eğilmeyi amaçlıyor. Daha önceki senelerde olduğu gibi yine katılımcı ve sosyal odaklı çalışmak isteyen sanatçıları destekliyor.
Bugün ifade özgürlüğünün bastırılmasında genel bir artışa tanık oluyoruz. PASAJ, 2016 yılında 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali'ndeki küratörlük çalışması sırasında doğrudan sert bir sansürle karşı karşıya kaldı. Bu birebir deneyim bizi Türkiye'de sansüre karşı sanatçı dayanışma toplantılarına düzenli olarak katılmaya ve Türkiye'deki mekanizmaların sonuçlarını daha derinlemesine incelemeye itti. Günümüzün zorlu koşullarında sanatçılara ve üretimlerine ne oluyor? Bu ifade özgürlüğünün çöküşünde, üretmek için hangi araçları kullanıyorlar? Bugün sanatçı olmanın koşulları nelerdir? Bu program ile düşünce ve eleştirinin sınırsız aktarımını arıyoruz.
Bu bağlamda PASAJ, bu konuda gelişen olaylara programında yer vererek bellek kavramını keşfetmeye devam ediyor. Özellikle İstanbul ve günümüz Türkiye'sindeki olayların / yerlerin hızla değişen hafızası yoluyla, hafızanın değerini; hızlıca soylulaştırılmış mahalleler, erişilemeyen kamusal alanlar, kaldırılmış / yerlerinden edilmiş anıtlar, heykeller, çeşmelerin varlığını göz ardı etmeden arıyor. Katılımcı bellek uygulamalarını, unutulmuş ya da bilinmeyen geçmişin sosyal temsillerini, çevrede yaşayanları deneyimlerini paylaşmaya, tartışmaya, toplamaya ve öğrenmeye davet eden sosyal sanat projeleriyle hatırlayabileceğimize inanıyoruz.
“Aklımı kurcalıyor, ruhuma dokunuyor” projesinin bir sonucu olarak, tek başına mücadele etmenin zorluklarından uzaklaşıp, ortak, benzerlikler, farkındalık ve hatıralarla birleşmeyi bekliyoruz.
PASAJ hosts exhibitions, interventions, workshops, talks, performances of local and international artists that do socially engaged and participatory art projects. It seeks ways to facilitate skills exchange and tries to establish an environment where artists may encounter different communities. It respects the local knowledge, history, and memory of a place.
Relocated 5 times, each time PASAJ experienced different milieu’s conditions and social assets. Now located in Karakoy, PASAJ organizes a series of exhibitions and network meetings under the name of “Bothers my brain, touches my soul”. The program concentrates on freedom of artistic expression investigated in various levels and directions.
Today we witness an overall increase in the suppression of freedom of expression. PASAJ as well directly faced harsh censorship during its curatorial job in the 4th Istanbul Children and Youth Biennial in 2016. That groundbreaking event pushed us to regularly participate in artist solidarity meetings against censorship in Turkey, and to more deeply investigate the mechanisms and consequences of this phenomenon: what happens to the artists and their practices in today’s challenging circumstances? In this relentless crackdown of free speech, which tools do they use to produce? Do they self-censor their own work? What are the precautions of being an artist today? Aware of the ongoing situation, we would like to investigate different practices and experiences. By doing so, we seek for unhampered transmission of thought.
In connection, PASAJ continues to explore the concept of memory, giving a place on its schedule to the events developed around this matter. We consider the value of memory vital to the experience, especially through the fast-changing memory of events/places in Istanbul and contemporary Turkey: brutally gentrified neighborhoods, inaccessible public spaces, abolished/displaced landmarks; statues, sculptures, fountains. We believe that we can recall participatory memory practices, social representations of the forgotten or unknown past through socially engaged art projects produced in situ that invite the inhabitants around to share, discuss, collect and learn from the experiences together.
As a result of the project “Bothers my brain, touches my soul” we expect to move away from the difficulties of fighting alone and unite through commons, similarities, awareness, and recollections.
Ocak | January
Bir özgürlük ve muhalefet Karagözü
A Karagöz of freedom and dissent
Birgit auf der Lauer & Caspar Pauli
Şubat & Mart | February & March
Proje | Project: Eda Emirdağ
Sanatçılar | Artists: Arzu Arbak, Batu Bozoğlu, Bengisu Bayrak, Cansu Topaloğlu, Ebru Sargın, Ege Kanar, Erdem Varol, Esen Küçüktütüncü, Hilal Can, İbrahim Karakütük, Karbon, Leyla Emadi, Melike Koçak, Merve Dündar, Rafet Arslan, Şeyda Özdamar, Yusuf Murat Şen
Katkıda Bulunanlar | Contributors: Ali Taptık, Orhan Cem Çetin, Zeynep Sayın
*Galip’in fotoğrafları Ali Taptık desteği ile dijital olarak görünür hale gelmiştir. | Galip’s photos were digitized with the help of Ali Taptık.
Nisan & Mayıs | April & May
Dictionary of Sensitive Sounds
Evrim Kavcar & Elif Öner
Mayıs | May
PASAJ @HERE4
Haziran | June
Haziran, Temmuz & Ağustos | June, July & August
KÜÇÜK ŞEYLER ATÖLYE KONUK SANATÇI PROGRAMI
SMALL THINGS-VISITING ARTIST STUDIO RESIDENCY'S
SELİN ATİK - MERVE İMER - MELİKE KOÇAK
Eylül & Ekim | September & October
Hareketli Metin - “Yüksek Sanat Kurulu”-
Manuscript in Motion 'Yüksek Sanat Kurulu'
Gülçin Aksoy
Ekim & Kasım - October & November
El puente_lab & Mariangela Aponte Nunez